V Prešove štyria z piatich voličov dali hlas Juščenkovi

22.11.2004 Celý región

Kandidát na prezidenta Ukrajiny Viktor Juščenko získal v druhom kole volieb vo volebnom okrsku č. 90 na Generálnom konzuláte Ukrajiny v Prešove 179 hlasov. Z...
Kandidát na prezidenta Ukrajiny Viktor Juščenko získal v druhom kole volieb vo volebnom okrsku č. 90 na Generálnom konzuláte Ukrajiny v Prešove 179 hlasov. Za jeho protikandidáta Viktora Janukovyča hlasovalo 35 voličov. Jeden hlas bol neplatný a piati hlasovali tak, že nedali hlas nikomu.

Svoju občiansku povinnosť do budovy konzulátu prišlo v nedeľu 21. novembra si splniť 220 občanov Ukrajiny, ktorí sú v SR na trvalom alebo dočasnom pobyte. Okrsok sa vzťahoval na obyvateľov Prešovského, Košického a Banskobystrického kraja. Pre druhé kolo bolo napokon do voličských zoznamov zapísaných dovedna 1142 osôb. Pred otvorením volebnej miestnosti bolo v zoznamoch 1068 mien.
Výsledky zverejnila 11-členná komisia a zápisnica je verejne prístupná od rána 22. novembra vo vestibule budovy na Plzenskej ulici. Na zápisnici chýbajú podpisy troch členov, pri ich menách je vysvetlenie, že absentovali pre chorobu.
Predseda komisie, pracovník konzulátu, Volodymyr Kravčenko odniesol zápisnicu v noci po jej podpise o 21.10 h do Užhorodu na Ukrajine.
Na prvom kole volieb v nedeľu 31. októbra sa v Prešove zúčastnilo necelých 250 voličov.
Aj husté sneženie spôsobilo, že do deviatej hodiny v nedeľu 21. novembra odvolilo pár jednotlivcov. Pred pol desiatou dorazil autobus s vyše 60 voličmi z Košíc. Podobne na želanie voličov konzulát zabezpečil prepravu pre voličov aj z Veľkých Kapušian, Michaloviec a Novej Bane.
Na rozdiel od prvého kola nachádzal sa pri komisii aj pozorovateľ z Ukrajiny. Z Mukačeva prišiel za blok Naša Ukrajina, ktorý podporuje Juščenka, víťaza prvého kola volieb asi 30-ročný Jurij Sidor. Svoje poslanie komentoval stroho: \"No prišiel som sem so zámerom jednoducho pozorovať, aby voľby prebehli v súlade so zákonmi Ukrajiny, žeby sa dodržiavali všetky pravidlá, všetky zákony, ktorú sú stanovené Ústavou Ukrajiny. \"
Po tom, čo odvolili, sa niektorí voliči z \"košickej skupiny\" s trvalým pobytom v SR, vyjadrili aj pre médiá. Mykola Martyňuk povedal, že prišiel voliť, lebo vie, že \"to je mimoriadne rozhodujúci deň pre Ukrajinu\". Doplnil: \"Ak zvolíme za prezidenta Juščenka, Ukrajina ožije. Ak to neurobíme, tak Ukrajina opäť na tristo alebo možno i viac rokov bude taká, aká bola. \" Mária Hačevská neprezradila, komu dala svoj hlas, ale podobne zvýraznila, že \"preto som prišla voliť, že bolí ma osud ukrajinského národu\". Chcela by, aby sa mal ako si to zaslúži a ukrajinský národ si \"zaslúži viac toho ako má\".
Podľa internetového serveru Ukrajinská pravda v Kyjeve s odvolaním sa na správu Ústrednej volebnej komisie Juščenko vyhral v prvom kole vo všetkých 123 volebných okrskoch v zahraničí a hlasovalo v nich 62 373 voličov, čo bola účasť necelých 24 percent. Získal 46,29 percenta, jeho najväčší konkurent Janukovyč 45,2 percenta. Celkove Juščenko vo voľbách získal 39,87 percenta a Janukovyč 39,32 percenta hlasov pri účasti 74,56 percenta.
(jj)
 

Vyberte región